נחל הירקון זורם בפאתיה המערבים של הוד השרון. הירקון,שמתחיל בברכת הנופרים שבסמוך למקורות הירקון בפאתי ראש העין ומשם זורם מערבה לים. אחרי נהר הירדן הירקון הוא הארוך בנחלי הארץ.
עד לאמצע שנות החמישים,במאה הקודמת,זרמו בירקון מים נקיים ברמות ספיקה שונות. בשנות החמישים הופנו מקורות הירקון לטובת צינור המים ירקון נגב שהעביר את מי הירקון לנגב. כתוצאה מכך החלה הזרמה של מי ביוב באפיק הירקון תהליך שהלך והחריף עם השנים וגרם לסביבהת בית הגידול של הירקון להגיע לכדי סכנת הכחדה.
בתחילת שנות התשעים,של המאה הקודמת,הוקמה רשות נחל הירקון. הרשות מאגדת כ 17 ערים וישובים ומטרתה להשיב לירקון מים נקיים ולחדש את נעוריו כקדם. עם הקמת הרשות חוקקו חוקי שנועדו לטפל בשפכים שהוזרמו לירקון מהישובים השונים שלאורכו,כמו כן:הירקון חולק לשלושה מקטעים:העליון,מרכזי ותחתון. המקטע העליון של הירקון נוקה ועל פי חוק מוזרמים אליו מים ממעיינות הירקון בכמות המספיקה לקיים את החי והצומח שלגדותיו. המקטע העליון של הירקון,ברובו,הוכרז כשמורת טבע. חלקו המרכזי של הירקון,שעובר בפאתיה הדרומיים של הוד השרון,קיבל את מי עיינות הירקון ואליהם מתווספים מי קולחין מטוהרים לרמה שתאפשר קיומו של החי והצומח האופייניים לבית הגידול של הנחל. חלקו התחתון של של הנחל מקבל את מי המעיינות ומי הקולחין ומזרים אותם לים התיכון על פי משטר השפל והגאות בשפך הנחל.
עיריית הוד השרון החליטה לא רק להזרים לירקון את מי הקולחין המטוהרים של העיר אלא גם להקים גן אקולוגי ברחבי העיר שמימיו,מי קולחין מטוהרים,ישמשו להשבה של החי והצומח האופייניים לנחל הירקון בפארק עירוני,שממנו ימשיכו המים לנחל הירקון עצמו כפי שהתחייבו במסגרת רשות נחל הירקון.
בחלק הדרום מערבי של הוד השרון נמצא נחל הדר. נחל הדר הוא נחל אכזב שמפעם לפעם,בחורף,זרמו בו מים שנשפכו לירקון. עיריית הוד השרון החליטה להחיות את נחל הדר. בתחילה נוקה אפיק הנחל,הועמק ונפתוליו נבנו מחדש מראש הנחל ועד למקום שבו הוא נשפך לירקון. במקביל,על גדות הנחל,נבנה אגם מלאכותי שאוגר את המים ואת העודפים מעביר במורד נחל הדר אל הירקון. מי הקולחין המטוהרים של העיר מועברים לנחל הדר ומוזרמים בו,כל ימיות השנה,מתחילתו ועד לסופו כשחלקם נאגרים במאגרי המים שסביבם נבנה הפארק האקולוגי של העיר.
פעולת ההחייאה של נחל הדר,ואגירת המים בפארק העירוני,גרמו לצמחייה הלחה של גדות הירקון לחזור ולכבוש את מרחבי הפארק,כמו גם הדגה האופיינית לירקון חזרה,לנחל עצמו,לנחל הדר ולמאגר שבפארק העירוני. גם בעלי כנף,חלקם אופייניים לירקון וחלקם "ניצלו את ההזדמנות",חזרו למרחבי הפארק וגם לנחל עצמו.
בביקורנו בפארק האקולוגי השבענו את העיניים בחי והצומח של הפארק וגם את עין העדשה,והתמונות מהפארק האקולוגי,הן כאן לפניכם:
לגלרית התמונות – פארק אקולוגי הוד השרון.
מנחם.