פיטריות בשמורת הטבע דן.

  • מחבר:

הפטריות אינן צמח או בעל חי אלא ממלכת חי העומדת בפני עצמה. את המיון של עולם החי והצומח לממלכות ביצע לראשונה חוקר טבע שוודי בשם ליניאוס וזה היה במאה ה – 18 לספירה. בשנות ה – 60 כויל מיון הממלכות של ליניאוס וכלל חמש ממלכות שהידועה בהן היא ממלכת בעלי החיים שאנחנו,בני האדם,חלק ממנה. בשנות השמונים של המאה הקודמת שוב כויל מיון הממלכות ללא שינוי בחלוקה לחמש ממלכות אבל אי אלו יצורים עברו מאחת לשניה.

כבר מחלוקת הממלכות בשנות השישים של המאה הקודמת,הפיטריות מוינו כממלכה עצמאית העומדת בפני עצמה הכוללת כמאה אלף פריטים שמתוכם כשישים חיים על ובתוך גופו של האדם.

הפיטריות אינן מתרבות ברבוי מיני אלא באמצעות נבגים שנושרים מה"כובע" של הפטריה. בחלק מהפטריות מהפטריות הרביה היא חד זיווגית קרי די בנבג אחד שאם נוצרו תנאי המחייה המתאימים הופך לפטריה חדשה ולרביה זיווגית קרי רביה הדורשת מפגש בין נבג זיכרי ונבג נקבי שמקורו בשני כובעים של שתי פיטריות שונות מאותו הסוג. שני הנבגים,הנקבי והזכרי,מתאחדים ומיצרים פיטריה חדשה.

הפיטריות אינן מיצרות פוטוסינטזה,ומכאן שאינן שיכות לממלכת הצמחים,אלא מיצרות אנזימים שזולגים מהגזע של הפטריה לסביבת הגידול שלה,ובאמצעות האנזימים האלה הפיטריה מפרקת את סביבת הגידול שלה למזון הדרוש לקיומה. אף על פי שאנחנו קושרים את מופע הפיטריות עם מופע הגשם לאמור "כפיטריות לאחר הגשם" הפיטריה איננה זקוקה למים לצרכי מחיה הקשר של הופעתן ביחד עם מופעי גשם הוא בכך שהמים מקלים על עבודת הפירוק של האנזימים השונים שמפרישות פיטריות שונות ולכן נראה אותן בעונה הגשומה שגם משמשת אותן לזמן הרבייה.

הביקור בשמורת הטבע דן,בשבת האחרונה,היה לאחר כמה ימי גשם וזימן לנו מפגש מרתק ומאוד מגוון עם ממלכת הפיטריות של עולם החי כפי שבאה לידי ביטוי במרחבי השמורה והתמונות,של כמה מהאקסמפלרים,הן כאן לפניכם:

לגלרית התמונות.

מנחם.